Witaj na blogu poradni dietetycznej Ścieżka Zdrowia!
Pizza na tortilli
Dietetyczna i błyskawiczna wersja ulubionego dla wielu z nas dania. Placek tortilla ma tylko 190 kcal, a możemy pomieścić na nim mnóstwo warzyw.
Składniki (ilość na jedną porcję):
- Gotowy placek tortilla
- Ser mozzarella
- Cebula 1 mała szt.
- Papryka żółta, zielona I czerwona (po kilka plasterków)
- Pieczarki 5 szt.
- Sos pomidorowy 2 łyżki
- Oliwa z oliwek 1 łyżeczka
- Zioła prowansalskie lub przyprawa do pizzy
- Świeża bazylia lub natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Placek posmarować sosem pomidorowym i oliwą, ułożyć na nim paprykę, cebulę, pokrojone pieczarki, posypać przyprawami. Zapiekać przez 10 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Po tym czasie posypać serem i zapiec jeszcze przez 5 minut. Przed podaniem udekorować listkami bazylii i gotowe!