sciezkazdrowia

Witaj na blogu poradni dietetycznej Ścieżka Zdrowia!

  • Start
    Start Tu znajdziesz wszystkie wpisy znajdujące się na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Lista wszystkich kategorii na blogu.
  • Tagi
    Tagi Lista wszystkich tagów na blogu.

Złe duety - jakich produktów spożywczych nie powinniśmy łączyć w posiłkach?

Dodany przez w w Różne
  • Font size: Larger Smaller
  • Wyświetleń: 3932

Łączenie ze sobą niektórych produktów spożywczych, mimo, że osobno są dla nas zdrowe, sprawia, że stają się one bezwartościowe, a nawet szkodliwe dla naszego organizmu. Omówię najgorsze duety.

rybymiesoroslinykawaciastoherbata z cytryna

 

 


Pomidory i świeże ogórki
Ze względu na zawartą w świeżych ogórkach askorbinazę, która niszczy witaminę C nie jest wskazane łączenie ogórków z pomidorami i innymi warzywami bogatymi w tę witaminę (papryką, kapustą, natką pietruszki). Aby uchronić witaminę C przed utlenieniem użyjmy do sałatki ogórków kiszonych. Połączenie pomidorów i świeżych ogórków na pewno nam nie zaszkodzi, ale potrawa będzie bezwartościowa. Warto wówczas pamiętać, żeby dostarczyć witaminę C z innych produktów.


Ryby morskie i rośliny krzyżowe
Ryby morskie są cennym źródłem kwasów omega-3 i jodu, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Rośliny krzyżowe (kapusta, kalafior, brokuły, brukselka) zawierają goitrogeny - substancje, które ograniczają wchłanianie jodu z posiłków. Dlatego też nie powinno się ich łączyć z rybami. Jednak niekorzystne działanie goitrogenów można zneutralizować. Wystarczy gotować warzywa bez przykrycia przez kilka pierwszych minut.


Czerwone mięso i wino
Znawcy smaku polecają połączenie czerwonego mięsa i wina, dietetycy już niekoniecznie. Jak wiadomo jednym z najcenniejszych składników czerwonego mięsa jest żelazo, a zawarte w winie garbniki zmniejszają jego wchłanianie. Niedobór żelaza powoduje spadek sprawności fizycznej, osłabienie koncentracji, zmniejszenie odporności organizmu, a nawet anemię.


Ciasto drożdżowe i herbata
Ciasto drożdżowe jest bardzo smaczne... to niezaprzeczalny fakt, a także dostarcza cennych składników odżywczych m.in. witaminę B1, która korzystnie wpływa na układ nerwowy. Natomiast zawarte w herbacie garbniki ograniczają jej wchłanianie. Zmniejszają także przyswajalność żelaza, magnezu i wapnia. Dlatego ogólną zasadą jest, aby w trakcie czy zaraz po posiłku nie pić herbaty. Najlepiej odczekać około godziny.


Ryba i olej słonecznikowy
Ryby morskie są źródłem kwasów omega-3 o niezliczonych zaletach dla naszego zdrowia. Olej słonecznikowy zawiera natomiast kwasy omega-6, będące silnym konkurentem dla kwasów omega-3, których jest znacznie mniej w organizmie. Złe proporcje kwasów tłuszczowych (tzn. dużo kwasów omega-6, a mało omega-3) są przyczyną szybszego starzenia się organizmu.


Ziemniaki z masłem
To połączenie niebezpieczne dla wszystkich odchudzających się, ponieważ jest niezwykle tuczące. Ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny. Ich zjedzenie powoduje gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Gdy poziom cukru rośnie, przez trzustkę produkowana jest insulina, której zadaniem jest obniżenie poziomu cukru. Oprócz tego insulina wzmaga magazynowanie tłuszczów, które zostały spożyte razem z węglowodanami.


Herbata z cytryną
Liście herbaty zawierają glin, który może przyczyniać się do choroby Alzheimera czy osteomalacji. Nie jest on jednak przyswajalny przez organizm. Co innego w połączeniu z sokiem z cytryny... Wówczas tworzy się łatwo wchłanialny związek - cytrynian glinu. Należy pamiętać, aby nie dodawać cytryny, kiedy w herbacie znajdują się jeszcze jej liście.


Kawa z mlekiem
Z jednej strony kawa z mlekiem jest polecana osobom cierpiącym na nadkwasotę czy wrzody żołądka dlatego, że jest mniej kwaśna i łagodniejsza dla organizmu. Z drugiej zaś - kwasy zawarte w kawie utrudniają trawienie białka zawartego w mleku, a to może stać się przyczyną uczucia ciężkości. Należy także pamiętać, że kawa z mlekiem cechuje się wysoką kalorycznością. Dlatego takiego połączenia powinny unikać osoby będące na dietach odchudzających.


Przedstawione przykłady to pyszne połączenia, jednak z dietetycznego punktu widzenia niewskazane. Nie dajmy się jednak z tego w powodu zwariować. Nic się nie stanie jeśli czasem zrobimy odstępstwo od zasady.

 

Oceń ten wpis.:
  • Nie dodano jeszcze żadnego komentarza.

Dodaj komentarz

Gość wtorek, 23 kwiecień 2024

Skontaktuj się z nami

Ścieżka Zdrowia

Zadzwoń lub napisz