Witaj na blogu poradni dietetycznej Ścieżka Zdrowia!
Ogórki - sprzymierzeńcy odchudzania
Sezon ogórkowy w pełni, więc jeśli nie macie pomysłu na smaczną i nietuczącą przekąskę sięgnijcie po ogórki.
Ogórki, mimo, że nie zawierają dużo wartości odżywczych są bardzo cenione pod względem dietetycznym. Stanowią nieodłączny element diet odchudzających i oczyszczających. Świeży zapach, delikatny smak, a przy tym śladowa ilość kalorii sprawiają, że można je zajadać bezkarnie.
Wartość odżywcza:
100 g ogórków to tylko 12 kcal. W niewielkich ilościach zawierają witaminy: A, C, K, witaminy z grupy B oraz sole mineralne: potas, magnez, mangan, siarkę i fosfor. Ogórki w 96% składają się z wody, dlatego doskonale gaszą pragnienie w gorące dni.
Właściwości zdrowotne ogórków:
? Działają moczopędnie i pomagają usunąć nadmiar wody w organizmie
? Wspomagają pracę nerek
? Usuwają toksyny z organizmu
? Nawadniają i gaszą pragnienie
? Odkwaszają organizm poprzez zasadotwórcze działanie
? Wywar z nasion ogórka ma działanie przeciwgorączkowe
? Sok ze świeżego ogórka łagodzi bóle stawów
Jak przyrządzać?
Surowy ogórek może być ciężko strawny dla osób o wrażliwym żołądku, by zmiękł należy go posolić i odczekać chwilę. Przyrządzając letnie sałatki musimy pamiętać, że ogórki zawierają askorbinazę - enzym, który niszczy witaminę C, dlatego nie powinniśmy ich dodawać do pomidorów czy papryki. Askorbinazę możemy zneutralizować dodając do pokrojonych ogórków ocet.
W kolejnym poście znajdziecie przepis na chłodnik ogórkowy.