Witaj na blogu poradni dietetycznej Ścieżka Zdrowia!
Chłodnik ogórkowy
Dziś przepis na lekki i wartościowy posiłek, idealny na lato.
Chłodnik ogórkowy: (300 kcal/porcja)
Składniki:
1 mały kubek śmietany 12%
2 sztuki ogórka zielonego
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny
2 małe kubki jogurtu naturalnego
4 jajka na twardo
1 pęczek koperku
? pęczka natki pietruszki
? pęczka szczypiorku
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ogórki umyć, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce, lekko posolić, przełożyć na sito aby stracił nadmiar wody. Zioła opłukać, lekko osuszyć strzepując wodę, kilka gałązek odłożyć do dekoracji pozostałe dokładnie posiekać. Jogurt i śmietanę przełożyć do większego naczynia, wymieszać, dodać posiekane zioła. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę prosto do jogurtu, dodać sok z cytryny, zamieszać. Chłodnik doprawić oliwą, solą, pieprzem, włożyć do lodówki na 15-20 minut. Schłodzony przelać do miseczek, przybrać ćwiartkami jajka oraz gałązkami pietruszki.