Witaj na blogu poradni dietetycznej Ścieżka Zdrowia!
Dieta śródziemnomorska - najzdrowsza w Europie!
Dieta śródziemnomorska nie jest jakimś specyficznym programem dietetycznym, lecz zbiorem nawyków żywieniowych, które są tradycyjnie stosowane przez mieszkańców regionu śródziemnomorskiego. Dlaczego są one tak korzystne dla naszego zdrowia?
W każdym z około 16 krajów sąsiadujących z Morzem Śródziemnym zwyczaje żywieniowe zmieniają się nieco w zależności od kultury, tła etnicznego i religii, ale jest również pewna liczba cech wspólnych dla nich wszystkich, i są to:
- wysokie spożycie owoców, warzyw, ziemniaków, fasoli, orzechów, nasion, chleba i innych produktów zbożowych,
- stosowanie oliwy z oliwek do gotowania i przyrządzania potraw,umiarkowane spożycie ryb i niskie spożycie mięsa czerwonego,
- niskie do umiarkowanego spożycie serów pełnotłustych i jogurtów,umiarkowane spożycie wina, zwykle w czasie posiłków,
- bazowanie na lokalnych, sezonowych, świeżych produktach.
Co możemy zyskać stosując ten model żywienia? Badania dowodzą, że dieta śródziemnomorska powoduje:
- redukcję śmiertelności ogółem z różnych przyczyn o 9%
- zmniejszenie śmiertelności z powodu chorób sercowo-naczyniowych również o 9%
- zmniejszenie liczby nowych incydentów i śmiertelności z powodu nowotworów o 6%
- redukcję nowych zachorowań na chorobę Parkinsona i chorobę Alzheimera aż o 13%.
Programy żywieniowe w Poradni Dietetycznej Ścieżka Zdrowia opierają się na założeniach diety śródziemnomorskiej. Największą jej zaletą jest to, że poza działaniem prozdrowotnym jest bardzo smaczna i urozmaicona. Po obniżeniu jej kaloryczności można ją wykorzystać jako dietę odchudzającą, a po osiągnięciu właściwej masy ciała powoli zwiększać wartość energetyczną, żeby potem móc stosować ją przez całe życie.