sciezkazdrowia

Witaj na blogu poradni dietetycznej Ścieżka Zdrowia!

  • Start
    Start Tu znajdziesz wszystkie wpisy znajdujące się na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Lista wszystkich kategorii na blogu.
  • Tagi
    Tagi Lista wszystkich tagów na blogu.

Cykoria podróżnik - co kryje się pod tą wdzięczną nazwą?

Dodany przez w w Jedz na zdrowie
  • Font size: Larger Smaller
  • Wyświetleń: 3432

Cykoria to ciekawa roślina o wielu zastosowaniach. Jakich? Zapraszam do lektury.

cykoria salatowacykoria kawakorzen cykoriicykoria

 


Cykoria podróżnik - gatunek jednorocznych, lub dwuletnich roślin zielnych, z rodziny astrowatych, występujących w  Europie, Azji oraz niektórych obszarach Afryki północnej.


Zastosowanie w ziołolecznictwie


Cykoria  podróżnik to popularny w Polsce, przydrożny chwast. Od czasów prehistorycznych ta niepozorna roślina używana była w Europie i krajach arabskich jako lek.  Surowcem zielarskim jest całe ziele, same płatki lub korzeń. Zawierają one szereg związków o działaniu leczniczym i przeciwrakowym, m.in. inulinę, pektynę, cholinę, sole mineralne i olejki eteryczne. Cykoria  łagodnie pobudza wytwarzanie soku żołądkowego, dlatego polecana jest w przypadkach zmniejszonej produkcji żółci, soku żołądkowego, przy zaburzeniach trawienia i w celu poprawy apetytu. Inulina ma działanie pro biotyczne, sprzyja rozwojowi pożytecznych szczepów bakterii w jelitach, dzięki czemu ułatwia trawienie i przyswajanie składników odżywczych. Dodawana jest również do mieszanek ziołowych wspomagających pracę nerek.


Kawa z cykorii


W dietetyce ciekawe zastosowanie ma korzeń cykorii siewnej, z którego produkuję się napój podobny do kawy. Wszystko dzięki inulinie, która przy prażeniu przemienia się w związek o aromacie przypominającym kawę. Dodatkowa taka kawa ma dużą zawartość błonnika, reguluje pracę jelit, zapobiega zaparciom. Nie zawiera kofeiny, dlatego z powodzeniem mogą ja pić dzieci, kobiety w ciąży, karmiące oraz osoby starsze czy chorzy na nadciśnienie. Regularne picie kawy z cykorii obniża poziom cholesterolu.


Cykoria sałatowa


Cykoria sałatowa, którą możemy spotkać w sklepach jesienią i zimą to również odmiana cykorii podróżnik. Jest to wyśmienite warzywo na surówki. Przypomina trochę sałatę. Szkoda tylko, że jest od niej dużo mniej popularna bo zawiera wiele więcej wartości odżywczych i stanowi doskonałe uzupełnienie diety w okresie, kiedy brakuje nam witamin ze świeżych warzyw. Jest źródłem witamin z grypy B, witaminy A i C, makro i mikroelementów.  Dlatego właśnie zachęcam was do wypróbowania tej rośliny i nie zniechęcajcie się gorzkim posmakiem bo jest na to sposób. Najlepiej warzywo przed przygotowaniem wymoczyć w wodzie, a podczas obierania cykorii należy usunąć głąb, gdyż on jest najbardziej gorzki. Najkorzystniej ja spożywać na surowo, ale nadaje się też do grillowania, gotowania i zapiekania. 100 g cykorii zawiera zaledwie 25 kcal.

Oceń ten wpis.:
  • Nie dodano jeszcze żadnego komentarza.

Dodaj komentarz

Gość piątek, 29 marzec 2024

Skontaktuj się z nami

Ścieżka Zdrowia

Zadzwoń lub napisz