Witaj na blogu poradni dietetycznej Ścieżka Zdrowia!
Cukinia faszerowana
Dzisiaj łatwy do wykonania przepis na danie obiadowe z cukinii.
Cukinia faszerowana 355 kcal/porcja
Składniki: (ilość na dwie porcje)
- Cukinia, jedna duża lub dwie mniejsze
- Duży filet z piersi kurczaka
- Dwie łyżki oleju rzepakowego
- Pęczek pietruszki
- Kostka mielonego twarogu
- Puszka krojonych pomidorów bez skórki
- 3 ząbki czosnku
- Zioła prowansalskie
- Pieprz
- Sól
Sposób przygotowania:
1. Mięso z piersi z kurczaka zmielić lub drobno pokroić, dodać olej.
2. Przyprawić ziołami prowansalskimi, pieprzem ziołowym, solą i pieprzem, a także rozdrobnionymi ząbkami czosnku.
3. Ser twarogowy dodać do mięsa. Całość wymieszać z natką pietruszki i pomidorami.
4. Cukinię dokładnie umyć i odkroić końcówki, a następnie przekroić na pół. W połówkach należy wydrążyć otwór.
5. Wypełnić farszem i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem przez 25-30 minut.
Smacznego!