Witaj na blogu poradni dietetycznej Ścieżka Zdrowia!
Czosnek w oliwie
Czosnek, nawet przechowywany w chłodnym miejscu, szybko traci na świeżości. Obsycha albo zaczyna rosnąć i zielenieć. Jest na to sposób ? Czosnek w oliwie.
Składniki:
- Czosnek (kilka główek)
- Olej lub oliwa
- Opcjonalnie: ziele angielskie, bazylia, papryka chili
Sposób przygotowania:
Czosnek podzielić, obrać ząbki i umieścić w słoiku. Można dodać przyprawy, np. ziele angielskie lub papryczkę chili. Następnie zalewamy całość olejem rzepakowym lub oliwą, zakręcamy słoiczek i chowamy do lodówki. Dzięki temu otrzymujemy wspaniały, świeży czosnek, oraz doskonały olej do sałatek czy smażenia.
Uwaga: Tak przygotowany czosnek przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 3 miesiące.