sciezkazdrowia

Witaj na blogu poradni dietetycznej Ścieżka Zdrowia!

  • Start
    Start Tu znajdziesz wszystkie wpisy znajdujące się na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Lista wszystkich kategorii na blogu.
  • Tagi
    Tagi Lista wszystkich tagów na blogu.

Czosnek w oliwie

Dodany przez w w Przepisy
  • Font size: Larger Smaller
  • Wyświetleń: 1516

Czosnek, nawet przechowywany w chłodnym miejscu, szybko traci na świeżości. Obsycha albo zaczyna rosnąć i zielenieć. Jest na to sposób ? Czosnek w oliwie. 

 

dietetyk LegnicaCzosnek w oliwie

Składniki:

  • Czosnek (kilka główek)
  • Olej lub oliwa
  • Opcjonalnie: ziele angielskie, bazylia, papryka chili

 

Sposób przygotowania:

Czosnek podzielić, obrać ząbki i umieścić w słoiku. Można dodać przyprawy, np. ziele angielskie lub papryczkę chili. Następnie zalewamy całość olejem rzepakowym lub oliwą, zakręcamy słoiczek i chowamy do lodówki. Dzięki temu otrzymujemy wspaniały, świeży czosnek, oraz doskonały olej do sałatek czy smażenia.

Uwaga: Tak przygotowany czosnek przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 3 miesiące.

 

Oceń ten wpis.:
  • Nie dodano jeszcze żadnego komentarza.

Dodaj komentarz

Gość piątek, 19 kwiecień 2024

Skontaktuj się z nami

Ścieżka Zdrowia

Zadzwoń lub napisz