Witaj na blogu poradni dietetycznej Ścieżka Zdrowia!
Rozgrzewająca zupa z marchwi i imbiru
Idealnie kremowa, sycąca, łatwa w przygotowaniu, tania i super rozgrzewająca? Z zupą krem, z marchwi i imbiru, zima nam niestraszna. Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Rozgrzewająca zupa z marchwi i imbiru 240 kcal/porcja
Składniki: (ilość na dwie porcje)
- Masło 2 łyżki
- Cebula pół dużej cebuli
- Marchew 5 średnich
- Pietruszka korzeń jedna
- Imbir 1 łyżka drobno startego imbiru
- Skórka starta z pomarańczy 1/2 łyżeczki
- Bulion warzywny 1,5 szklanki (domowy bądź z kostki bez glutaminianu sodu)
- Śmietanka 18% pół szklanki
- Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w drobną kostkę. Marchew i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w talarki.
2.Masło rozpuścić w rondlu, dodać cebulę i dusić mieszając przez 3 minuty, aż zmięknie.
3.Do masła z cebulą dodać marchew i pietruszkę, dusić na najmniejszym ogniu przez 15 minut.
4.Dolać bulion, skórkę startą z pomarańczy i imbir. Zagotować i dusić na małym ogniu, pod przykryciem 30 minut.
5.Gdy warzywa będą miękkie, zdjąć z ognia. Zmiksować na krem.
6.Dodać śmietankę, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotowe!