Witaj na blogu poradni dietetycznej Ścieżka Zdrowia!
Świąteczny poncz cytrusowo-korzenny z czerwonego wina
Tym razem coś dla dorosłych - świąteczny poncz cytrusowo-korzenny z czerwonego wina.
Świąteczny poncz cytrusowo-korzenny
Składniki:
- 3/4 butelki czerwonego wina półsłodkiego (lub wytrawnego dla osób na diecie)
- 2 mandarynki
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- ok 4 cm świeżego imbiru
- 6 goździków
- 2 ziarna kardamonu
- gwiazdka anyżu
- 4 łyżki dobrej czarnej herbaty
- 1 litr wody
- 8 łyżek cukru
Sposób przygotowania:
Zagotować wodę, rozpuścić w niej cukier. Wodą zalać herbatę, goździki, kardamon i anyż. Odstawić na 10 minut. Cytrusy sparzyć wrzątkiem, pokroić w plasterki, wrzucić do naczynia z naparem herbaty, dolać wino i podgrzać unikając zagotowania. Dokładnie przecedzić. Podawać w szklankach lub kubeczkach do grzanego wina.