Witaj na blogu poradni dietetycznej Ścieżka Zdrowia!
Ciasteczka owsiano-żurawinowe
Dziś post na życzenie czytelników - przepis na pożywne ciastka owsiane. Ciastka są bardzo łatwe w przygotowaniu. Ze względu na zawartość owsa i owoców żurawiny mają sporą wartość kaloryczną, ale błonnik sprawia, że są niezwykle sycące, także nie da się ich za dużo zjeść. Świetnie sprawdzą się jako szybkie śniadanie. Zamiast żurawiny można użyć innych bakalii, najlepiej suszonych, a nie kandyzowanych w cukrze.
ciasteczka owsiano-żurawinowe
Składniki: (ilość na jedną blachę, około 9 dużych ciastek, 1 szt./130 kcal)
- 1 szklanka płatków owsianych
- pół szklanki mąki pszennej razowej
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 5 łyżek masła
- pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki żurawiny suszonej bez cukru
Sposób przygotowania:
- Masło roztopić i ostudzić.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce łyżką, jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodać parę łyżek wody.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Ciasto wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
- Piec 15 minut aż się zarumienią.