Witaj na blogu poradni dietetycznej Ścieżka Zdrowia!
Regaty na liściach sałaty
Dzisiaj przedstawię Wam pomysł na prostą, ale efektowną przystawkę dla dzieci. Jako, że danie opiera się na jajkach, możecie wykorzystać je na Wielkanoc. Przepis pochodzi z książki kucharskiej "Kuchnia pełna cudów" Marii Terlikowskiej.
Regaty na liściach sałaty:
Składniki:
- 4 jaja kurze (z każdego powstaną dwie łódeczki)
- Ser żółty ? kilka cienkich plastrów
- Sałata masłowa ? kilka liści
- Szczypiorek do dekoracji
- Sól, pierz do smaku
- Wykałaczki
Sposób przygotowania:
Jaja umyć, ugotować na twardo. Sałatę umyć i osuszyć. Po ostudzeniu jajka obrać ze skorupki i przekroić wzdłuż na pół. Z plastrów sera wyciąć równe trójkąty. Każdą połówkę jajka oprószyć solą i pieprzem. Na wykałaczkę nabić żagiel, czyli trójkątny kawałek sera i wbić ją w jajko. Żaglówki ustawić na talerzu wyłożonym liśćmi sałaty. Całość udekorować posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!