sciezkazdrowia

Witaj na blogu poradni dietetycznej Ścieżka Zdrowia!

  • Start
    Start Tu znajdziesz wszystkie wpisy znajdujące się na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Lista wszystkich kategorii na blogu.
  • Tagi
    Tagi Lista wszystkich tagów na blogu.

Lekki mazurek na cieście bez cukru

Dodany przez w w Przepisy
  • Font size: Larger Smaller
  • Wyświetleń: 4627

Nigdy nie piekłam mazurków z obawy przed ich wysoką kalorycznością. Te tradycyjne, choć pięknie wyglądają na wielkanocnym stole, zawierają dużo cukru. Postanowiłam więc upiec lekką wersję mazurka. Kruche ciasto w moim przepisie nie zawiera cukru, a jedynie łyżkę miodu. Zamiast polewy nisko-słodzony dżem. Przy dekoracji możecie puścić wodze fantazji. Ja użyłam suszonych moreli, rodzynek i płatków migdałowych do wykonania stokrotek. Zapraszam do przetestowania przepisu.

 

lekki mazurek

 

Lekki mazurek


Składniki:

  • 150 g   masła lub margaryny do pieczenia
  • 150 g   mąki pełnoziarnistej (trochę więcej niż szklanka)
  • 25  g    miód 1 łyżka
  • 40  g    żółtko jaja kurzego 2szt.


Nadzienie: dwa słoiczki dżemu nisko-słodzonego.

Sposób przygotowania:


Mąkę i zimne masło posiekać razem, dodać żółtka i miód. Zagnieść szybko ciasto. Gdy za bardzo się lepi, dodać mąki. Gotowe ciasto schować do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować bardzo cienko i ułożyć na blasze, pokrytej papierem do pieczenia. Brzegi ciasta powinny być trochę wyższe. Z reszty ciasta uformować cienkie wałeczki i zrobić z nich kratkę na naszym cieście.
Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 10 minut. Po wyjęciu dobrze wystudzić, posmarować dżemem i udekorować bakaliami. Smacznego!

 

Oceń ten wpis.:
  • Nie dodano jeszcze żadnego komentarza.

Dodaj komentarz

Gość niedziela, 08 grudzień 2024

Skontaktuj się z nami

Ścieżka Zdrowia

Zadzwoń lub napisz