Witaj na blogu poradni dietetycznej Ścieżka Zdrowia!
Lekki mazurek na cieście bez cukru
Nigdy nie piekłam mazurków z obawy przed ich wysoką kalorycznością. Te tradycyjne, choć pięknie wyglądają na wielkanocnym stole, zawierają dużo cukru. Postanowiłam więc upiec lekką wersję mazurka. Kruche ciasto w moim przepisie nie zawiera cukru, a jedynie łyżkę miodu. Zamiast polewy nisko-słodzony dżem. Przy dekoracji możecie puścić wodze fantazji. Ja użyłam suszonych moreli, rodzynek i płatków migdałowych do wykonania stokrotek. Zapraszam do przetestowania przepisu.
Lekki mazurek
Składniki:
- 150 g masła lub margaryny do pieczenia
- 150 g mąki pełnoziarnistej (trochę więcej niż szklanka)
- 25 g miód 1 łyżka
- 40 g żółtko jaja kurzego 2szt.
Nadzienie: dwa słoiczki dżemu nisko-słodzonego.
Sposób przygotowania:
Mąkę i zimne masło posiekać razem, dodać żółtka i miód. Zagnieść szybko ciasto. Gdy za bardzo się lepi, dodać mąki. Gotowe ciasto schować do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować bardzo cienko i ułożyć na blasze, pokrytej papierem do pieczenia. Brzegi ciasta powinny być trochę wyższe. Z reszty ciasta uformować cienkie wałeczki i zrobić z nich kratkę na naszym cieście.
Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 10 minut. Po wyjęciu dobrze wystudzić, posmarować dżemem i udekorować bakaliami. Smacznego!