Witaj na blogu poradni dietetycznej Ścieżka Zdrowia!
Ciasto z kaszy jaglanej ze śliwkami ? bezglutenowe
Dzisiaj przepis na ciasto bezglutenowe. Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, a przy tym idealnie nadaje się na różne desery. Ciasto wyszło dosyć kruche, szczególnie na brzegach i mimo, że aromat kaszy był wyczuwalny, świetnie komponował się z owocami.
Ciasto z kaszy jaglanej ze śliwkami 220 kcal/porcja
Składniki:
0,5 szklanki kaszy jaglanej (suchej)
0,5 kostki masła
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 średnie jajko
2 łyżki cukru trzcinowego jasnego
20 śliwek węgierek
Sposób przygotowania:
Kasze przepłukać zimną wodą. Przełożyć do garnka z grubym dnem, zalać szklanką wody i gotować pod przykryciem przez 15 minut. Odstawić z ognia i poczekać aż wchłonie resztę wody. Wystudzić. Masło posiekać. Przełożyć wszystkie składniki ciasta do miski, wymieszać i zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt miękkie, można je schłodzić w lodówce. Wysmarowana tłuszczem blachę wyłożyć ciastem, delikatnie dociskając i formując brzegi.
Śliwki umyć, wyjąć z nich pestki, pokroić na ćwiartki, wyłożyć na ciasto. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 minut.