Witaj na blogu poradni dietetycznej Ścieżka Zdrowia!
Zupa krem z pieczonych pomidorów
Dziś pomidorowa w nowej odsłonie, aromatyczna i lekka. Dojrzałe w słońcu pomidory to skarbnica likopenu, bardzo silnego antyoksydanta, który ochroni komórki naszego ciała przed przedwczesnym starzeniem. Ponadto pomidory są dobrym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, witaminy A i E oraz składników mineralnych, z których najwięcej zawierają potasu.
Zupa krem z pieczonych pomidorów 269 kcal/porcja
Składniki: (ilość na dwie porcje)
- 5 dojrzałych pomidorów
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- Kilka listków świeżej bazylii
- 0,5 l bulionu warzywnego
- Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C. Pomidory umyć, przekroić na pół. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem lub folią aluminiową. Ułożyć połówki pomidorów, skórką do dołu. Cebulę obrać, również przekroić na pół i umieścić obok pomidorów. Czosnek przecisnąć przez praskę, zmieszać z oliwą i powstałym sosem posmarować pomidory z wierzchu. Posolić lekko i oprószyć pieprzem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać 30 ? 40 minut. Gorące warzywa zmiksować z bulionem i listkami bazylii. Podawać z kropką jogurtu naturalnego.