sciezkazdrowia

Witaj na blogu poradni dietetycznej Ścieżka Zdrowia!

  • Start
    Start Tu znajdziesz wszystkie wpisy znajdujące się na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Lista wszystkich kategorii na blogu.
  • Tagi
    Tagi Lista wszystkich tagów na blogu.

Zupa krem z pieczonych pomidorów

Dodany przez w w Przepisy
  • Font size: Larger Smaller
  • Wyświetleń: 763

Dziś pomidorowa w nowej odsłonie, aromatyczna i lekka. Dojrzałe w słońcu pomidory to skarbnica likopenu, bardzo silnego antyoksydanta, który ochroni komórki naszego ciała przed przedwczesnym starzeniem. Ponadto pomidory są dobrym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, witaminy A i E oraz składników mineralnych, z których najwięcej zawierają potasu. 

zupa krem z pieczonych pomidorów

 

 

 

Zupa krem z pieczonych pomidorów 269 kcal/porcja

 

Składniki: (ilość na dwie porcje)

  • 5 dojrzałych pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • Kilka listków świeżej bazylii
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • Sól, pieprz do smaku

     

Sposób przygotowania:

 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C. Pomidory umyć, przekroić na pół. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem lub folią aluminiową. Ułożyć połówki pomidorów, skórką do dołu. Cebulę obrać, również przekroić na pół i umieścić obok pomidorów. Czosnek przecisnąć przez praskę, zmieszać z oliwą i powstałym sosem posmarować pomidory z wierzchu. Posolić lekko i oprószyć pieprzem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać 30 – 40 minut. Gorące warzywa zmiksować z bulionem i listkami bazylii. Podawać z kropką jogurtu naturalnego. 

 

zupa krem z pieczonych pomidorów

 

Oceń ten wpis.:
  • Nie dodano jeszcze żadnego komentarza.

Dodaj komentarz

Gość niedziela, 17 listopad 2019
Download Freewww.bigtheme.net/joomla Joomla Templates Responsive

Skontaktuj się z nami

Ścieżka Zdrowia

Zadzwoń lub napisz