Witaj na blogu poradni dietetycznej Ścieżka Zdrowia!
Pierniczki z mąki pełnoziarnistej
Dziś przepis na świąteczne pierniczki pachnące cynamonem, miodem i goździkami. Nie dość, że są piękne i aromatyczne, zawierają dużo błonnika bo do ich przyrządzenia używamy pszennej mąki razowej.
Pierniczki z mąki pełnoziarnistej
Składniki: (ilość na około 50 pierniczków, 1 szt./26 kcal)
- 2 szklanki mąki pszennej razowej
- 3 łyżki miodu
- 0,5 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 torebki przyprawy piernikowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka masła
- 1 średnie jajko
- około 1/3 szklanki ciepłego mleka
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiać na stolnicę, dodać rozpuszczony gorący miód i wymieszać.
- Dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawy korzenne, a na koniec masło i jajko. Dolewając stopniowo mleka zagniatać ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche.
- Dokładnie wyrabiać ręką przez około 10 minut.
- Zagniecione ciasto włożyć do woreczka i schować na 20 minut do lodówki.
- Po tym czasie rozwałkować ciasto na placek o grubości 0,7-1 cm, podsypując mąką.
- Foremkami wykrajać z ciasta pierniczki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Należy zachować 3 cm odstępy.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Pierniczki można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet przez 4 tygodnie. Jeśli nie jesteś na diecie możesz udekorować pierniczki lukrem, roztopioną czekoladą i posypkami. Wartość kaloryczna jednego pierniczka bez dekoracji to tylko 26 kcal.