Witaj na blogu poradni dietetycznej Ścieżka Zdrowia!
Zupa krem z dyni
Dziś prosty przepis na niskokaloryczną zupę krem z dyni. Warto wprowadzić dynię do swojej codziennej diety, bo zawiera wiele cennych składników, między innymi: B ? karoten, potas, cynk i witaminy z grupy B. Jest łatwa w przechowywaniu i w chłodnym miejscu, w spiżarce przetrwa nawet do stycznia.
Zupa krem z dyni 176 kcal/porcja
Składniki: (ilość na 3 porcje)
- ? średniej dyni
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 litr bulionu
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Dynię umyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebule i czosnek posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać dynię i dusić pod przykryciem przez 10 minut. W garnku zagrzać bulion. Dodać do niego dynię, doprawić solą i pieprzem i gotować 10 minut. Zestawić z ognia. Dokładnie zmiksować na gładką masę. Przelać do miseczek i udekorować kapką jogurtu. Smacznego!
Wygląda wspaniale. Taka delikatna a jaką ma ogromną, rozgrzewającą moc.
Pozdrawiam i zapraszam też do nas, do kuchni matki i córki.