Witaj na blogu poradni dietetycznej Ścieżka Zdrowia!
Dietetyczne placki ziemniaczane z selerem
Uwielbiam placki ziemniaczane, dlatego postanowiłam przyrządzić ich dietetyczną wersję. Takie placki, od czasu do czasu, mogą jeść nawet osoby walczące ze zbędnymi kilogramami. Zawierają bowiem minimalną ilość tłuszczu, a seler dodatkowo obniża wartość kaloryczną dania i wzbogaca je o cenny błonnik.
Dietetyczne placki ziemniaczane z selerem 223 kcal/porcja
Składniki: (ilość na 3 porcje)
- 3 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- ? średniego selera korzeniowego
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki, seler i cebulę obrać. Zetrzeć na tarce lub zmiksować na gładką masę. Dodać jajko, mąkę, olej. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formować małe lub średnie placki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220*C, do uzyskania złotego koloru z każdej strony. Podawać z jogurtem naturalnym. Smacznego!
w jaki sposób seler obniża kaloryczność dania? Nie ma produktów które zaniżają faktyczną liczbę kalorii.Może dodać wartościowych składników do potrawy w postaci witamin ,walorów smakowych itp ale na pewno nie odejmie kalorii...