Witaj na blogu poradni dietetycznej Ścieżka Zdrowia!
Sałatka babie lato
Dzisiaj przepis na jedną z moich ulubionych sałatek owocowych. Owoce dojrzałe w złotym jesiennym słońcu, słodki miód, lekko cierpkie wino i chrupiące orzechy. Ta sałatka rozpieszcza zmysły.
Sałatka babie lato 250 kcal/porcja
Składniki: (ilość na 4 porcje)
- 2 dojrzałe gruszki
- 2 jabłka
- 7 śliwek
- 2 garści różowych winogron
- 2 garści orzechów włoskich
- Sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 lampka półwytrawnego białego wina
Sposób przygotowania:
Owoce umyć. Jabłka i gruszki obrać i pokroić w kostkę. Następnie skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały. Winogrona poprzekrawać na połówki, a śliwki na ćwiartki. Wymieszać owoce z orzechami, winem i miodem. Przełożyć do pucharków i od razu podawać.