Witaj na blogu poradni dietetycznej Ścieżka Zdrowia!
Ciężkostrawny dodatek czy źródło wartościowego białka? Cała prawda o grzybach
Od jesieni trwa w kuchni sezon na dania z dodatkiem grzybów. Są niezastąpionym składnikiem tradycyjnych polskich potraw: bigosu, wigilijnych pierogów, zup i sosów. Doceniamy je za ich smak i aromat. Dawniej rozpowszechnione było przekonanie, że grzyby nie posiadają żadnych wartości odżywczych, poza niektórymi minerałami. Obecnie dowiedziono, że grzyby jadalne dostarczają organizmowi wiele cennych składników. Jakich? Poczytajcie.
Woda i białka
Jak powszechnie wiadomo grzyby składają się z 80-90% z wody, która pod wpływem obróbki termicznej częściowo odparowuje. W grzybach suszonych znajdujemy praktycznie same białka, bardzo wartościowe, bo zawierające także takie aminokwasy, których człowiek nie jest w stanie wytworzyć sam. Warto więc pamiętać o grzybach, gdy decydujemy się na dietę wegetariańską.
Witaminy
W grzybach znajdziemy witaminy z grupy B, PP, A, D, nie zawierają natomiast witaminy C. Na przykład popularna kurka - Pieprznik jadalny zawiera znaczne ilości witaminy B1, porównywalne z drożdżami piekarskimi. Natomiast mleczaje zawierają duże ilości witaminy A, zaś borowik i podgrzybek brunatny odznaczają się sporą zawartością cennej witaminy D. Wszystkie grzyby zawierają witaminę PP.
Błonnik
Grzyby posiadają specyficzny błonnik zwany funginem, który nie jest trawiony przez człowieka. Nóżki grzybów mają go więcej niż kapelusze, dlatego pod względem kulinarnym powinniśmy w większym stopniu wykorzystywać kapelusze niż nóżki.
Węglowodany
Węglowodany grzybów natomiast są dobrze przyswajane przez człowieka, stąd poczucie sytości po najedzeniu się grzybami.
Tłuszcze
Grzyby zawierają 8-9% tłuszczu, przypominającego zwierzęcy i jest on dla człowieka łatwostrawny.
Sole mineralne i mikroelementy
W grzybach znaleziono żelazo, sole mineralne potasu, fosforu, wapnia, sodu, oraz takie mikroelementy jak cynk, miedź, jod, fluor, mangan i ołów.
Niestety grzyby są ciężkostrawne, nie zaleca się ich podawać dzieciom oraz osobom z chorobami wątroby czy nerek. Przysłowie ?co za dużo to niezdrowo? znajduje w przypadku grzybów pełne uzasadnienie.