sciezkazdrowia

Witaj na blogu poradni dietetycznej Ścieżka Zdrowia!

  • Start
    Start Tu znajdziesz wszystkie wpisy znajdujące się na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Lista wszystkich kategorii na blogu.
  • Tagi
    Tagi Lista wszystkich tagów na blogu.

Green smoothie - pij na zdrowie!

Dodany przez w w Przepisy
  • Font size: Larger Smaller
  • Wyświetleń: 7660

Zielone koktajle są napojem bardzo popularnym w Stanach i na zachodzie Europy. U nas również powoli rośnie liczba ich miłośników. Mogą być doskonałym sposobem na przemycenie do naszej diety porcji warzyw i owoców. Zachęcam was do wzbogacenia swojego dziennego jadłospisu o chociaż jedną przekąskę w formie green smoothie. Przygotowanie napoju nie wymaga dużych nakładów czasu, jest przy tym smaczny i wartościowy. Po kilku dniach stosowania zauważycie przypływ energii i lepsze samopoczucie.

 

Owoce


To co sprawia, że green smoothies są tak korzystne dla naszego zdrowia to duża zawartość chlorofilu, barwnika roślinnego występującego w chloroplastach komórek, nazywanego potocznie "roślinną krwią". Istnieją cztery rodzaje chlorofili a, b, c, d. Chlorofil "a" spotykany głównie u roślin światłolubnych, a "b" u cieniolubnych. W zielonych drinkach znajdziemy także składniki mineralne: magnez, wapń oraz witaminy:  A, K, B1, B5, kwas foliowy i  luteinę oraz błonnik pokarmowy.

Jak działa chlorofil na nasz organizm:

  • wykazuje działanie detoksykacyjne na wątrobę, pomaga usunąć toksyny i metale ciężkie,
  • neutralizuje wolne rodniki, które to uszkadzają zdrowe komórki, zmniejszając ryzyko zachorowania na nowotwór,
  • stymuluje układ odpornościowy,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • wspomaga walkę z anemią,
  • reguluje pracę jelit,
  • zwiększa odporność organizmu i dodaje energii.


Źródłami chlorofilu są zielone rośliny liściaste. W czasie obróbki cieplnej większość chlorofilu ulega zniszczeniu, dlatego zielone warzywa najlepiej spożywać w postaci surowej.

Jak przyrządzić green smoothies?

Zmiksujcie owoce z zielonymi warzywami liściastymi według proporcji: 60% owoców/40% warzyw. Najbardziej odpowiednie warzywa liściaste to: sałata, szpinak, kapusta włoska, jarmuż, listki pietruszki, mięty czy pokrzywy. Jeśli chodzi o owoce to macie całkowitą dowolność, wybierzcie te, które smakują wam najbardziej. Mogą być świeże lub mrożone. Dzięki przewadze owoców nad warzywami, napoje są smaczne, naturalnie słodkie i stanowią dużą porcję energii. Jeśli koktajl wyjdzie zbyt gęsty, dolejcie trochę wody. Aby polepszyć przyswajanie cennych składników rozpuszczalnych w tłuszczach dodajcie łyżeczkę oleju lnianego, z pestek dyni, winogron lub oliwę z oliwek. Do smaku napój można doprawić sokiem z cytryny, cynamonem, imbirem lub miodem. Wartość kaloryczna takiego drinku będzie zależała od użytych dodatków. Warto zadbać o różnorodność i zmieniać warzywne składniki soku.
Green smothies możesz przechować w lodówce przez kilka godzin, jednak najkorzystniej jest wypić je od razu po przyrządzeniu.

Zebrałam dla was kilka przepisów na green smoothies:

Gruszka z jabłkiem


1 jabłko
1 gruszka
 duża garść natki pietruszki
łyżeczka oleju lnianego
cynamon
woda

Bananowy smoothie


1 banan
garść natki pietruszki
kilka kostek lodu
2 łyżki soku z cytryny
woda

Wieloowocowy smoothie


szklanka mieszanki mrożonych owoców (jagody, truskawki, maliny, porzeczki)
2 garści liści szpinaku
łyżeczka miodu
łyżeczka oliwy
woda

Z nutą mango


2 owoce mango
4 liście sałaty
sok z połowy limonki
łyżeczka oliwy z oliwek
woda

Jabłkowo- kapuściany smoothie


4 jabłka
4-5 liści kapusty włoskiej
łyżeczka oliwy
sok z połowy cytryny
woda

Sałata z miętą


garść liści sałaty
garść liści mięty
2 banany
łyżeczka oliwy
2 łyżki soku z cytryny
woda

Ziołowy smoothie


garść liści pokrzywy czy mniszka lekarskiego
mała garść liści mięty
szklanka truskawek
łyżeczka oliwy
łyżeczka miodu

Smacznego!

Oceń ten wpis.:
  • Nie dodano jeszcze żadnego komentarza.

Dodaj komentarz

Gość niedziela, 08 grudzień 2024

Skontaktuj się z nami

Ścieżka Zdrowia

Zadzwoń lub napisz