Witaj na blogu poradni dietetycznej Ścieżka Zdrowia!
Green smoothie - pij na zdrowie!
Zielone koktajle są napojem bardzo popularnym w Stanach i na zachodzie Europy. U nas również powoli rośnie liczba ich miłośników. Mogą być doskonałym sposobem na przemycenie do naszej diety porcji warzyw i owoców. Zachęcam was do wzbogacenia swojego dziennego jadłospisu o chociaż jedną przekąskę w formie green smoothie. Przygotowanie napoju nie wymaga dużych nakładów czasu, jest przy tym smaczny i wartościowy. Po kilku dniach stosowania zauważycie przypływ energii i lepsze samopoczucie.
To co sprawia, że green smoothies są tak korzystne dla naszego zdrowia to duża zawartość chlorofilu, barwnika roślinnego występującego w chloroplastach komórek, nazywanego potocznie "roślinną krwią". Istnieją cztery rodzaje chlorofili a, b, c, d. Chlorofil "a" spotykany głównie u roślin światłolubnych, a "b" u cieniolubnych. W zielonych drinkach znajdziemy także składniki mineralne: magnez, wapń oraz witaminy: A, K, B1, B5, kwas foliowy i luteinę oraz błonnik pokarmowy.
Jak działa chlorofil na nasz organizm:
- wykazuje działanie detoksykacyjne na wątrobę, pomaga usunąć toksyny i metale ciężkie,
- neutralizuje wolne rodniki, które to uszkadzają zdrowe komórki, zmniejszając ryzyko zachorowania na nowotwór,
- stymuluje układ odpornościowy,
- obniża ciśnienie krwi,
- wspomaga walkę z anemią,
- reguluje pracę jelit,
- zwiększa odporność organizmu i dodaje energii.
Źródłami chlorofilu są zielone rośliny liściaste. W czasie obróbki cieplnej większość chlorofilu ulega zniszczeniu, dlatego zielone warzywa najlepiej spożywać w postaci surowej.
Jak przyrządzić green smoothies?
Zmiksujcie owoce z zielonymi warzywami liściastymi według proporcji: 60% owoców/40% warzyw. Najbardziej odpowiednie warzywa liściaste to: sałata, szpinak, kapusta włoska, jarmuż, listki pietruszki, mięty czy pokrzywy. Jeśli chodzi o owoce to macie całkowitą dowolność, wybierzcie te, które smakują wam najbardziej. Mogą być świeże lub mrożone. Dzięki przewadze owoców nad warzywami, napoje są smaczne, naturalnie słodkie i stanowią dużą porcję energii. Jeśli koktajl wyjdzie zbyt gęsty, dolejcie trochę wody. Aby polepszyć przyswajanie cennych składników rozpuszczalnych w tłuszczach dodajcie łyżeczkę oleju lnianego, z pestek dyni, winogron lub oliwę z oliwek. Do smaku napój można doprawić sokiem z cytryny, cynamonem, imbirem lub miodem. Wartość kaloryczna takiego drinku będzie zależała od użytych dodatków. Warto zadbać o różnorodność i zmieniać warzywne składniki soku.
Green smothies możesz przechować w lodówce przez kilka godzin, jednak najkorzystniej jest wypić je od razu po przyrządzeniu.
Zebrałam dla was kilka przepisów na green smoothies:
Gruszka z jabłkiem
1 jabłko
1 gruszka
duża garść natki pietruszki
łyżeczka oleju lnianego
cynamon
woda
Bananowy smoothie
1 banan
garść natki pietruszki
kilka kostek lodu
2 łyżki soku z cytryny
woda
Wieloowocowy smoothie
szklanka mieszanki mrożonych owoców (jagody, truskawki, maliny, porzeczki)
2 garści liści szpinaku
łyżeczka miodu
łyżeczka oliwy
woda
Z nutą mango
2 owoce mango
4 liście sałaty
sok z połowy limonki
łyżeczka oliwy z oliwek
woda
Jabłkowo- kapuściany smoothie
4 jabłka
4-5 liści kapusty włoskiej
łyżeczka oliwy
sok z połowy cytryny
woda
Sałata z miętą
garść liści sałaty
garść liści mięty
2 banany
łyżeczka oliwy
2 łyżki soku z cytryny
woda
Ziołowy smoothie
garść liści pokrzywy czy mniszka lekarskiego
mała garść liści mięty
szklanka truskawek
łyżeczka oliwy
łyżeczka miodu
Smacznego!