sciezkazdrowia

Witaj na blogu poradni dietetycznej Ścieżka Zdrowia!

  • Start
    Start Tu znajdziesz wszystkie wpisy znajdujące się na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Lista wszystkich kategorii na blogu.
  • Tagi
    Tagi Lista wszystkich tagów na blogu.

Dieta antycellulitowa - jak uzyskać gładkie ciało?

Dodany przez w w Popularne diety
  • Font size: Larger Smaller
  • Wyświetleń: 8626

Chyba każda kobieta choć raz w życiu przyglądała się swojej skórze w poszukiwaniu cellulitu. Jak wskazują badania problem ten dotyczy aż 90 % kobiet żyjących w krajach wysokorozwiniętych. Czym właściwie jest ?skórka pomarańczowa?, czy są skuteczne metody by się jej pozbyć i jak powinna wyglądać dieta antycellulitowa?


Cellulit, w nomenklaturze medycznej nazywany lipodystrofią, to nieprawidłowe rozmieszczenie tkanki tłuszczowej czemu towarzyszą zmiany budowy tkanki łącznej i obrzęk. Efektem tych zmian są widoczne na skórze liczne wypukłości i wgłębienia przypominające wyglądem skórkę pomarańczową. Najczęściej występuje na pośladkach, udach i biodrach, rzadziej na ramionach i brzuchu.

 

Dieta antycellulitowa


Dotyka kobiety w różnym wieku, zarówno tych z nadwagą jak i o prawidłowej masie ciała, mogą go mieć nawet bardzo szczupłe i młode dziewczyny. Pierwsze zmiany rozpoczynają się już w okresie dojrzewania.
Za powstawanie cellulitu odpowiedzialne są żeńskie hormony płciowe ? estrogeny, dlatego u mężczyzn pojawia się bardzo rzadko i tylko w przypadku zaburzeń hormonalnych. Estrogeny powodują rozszerzenie naczyń krwionośnych i miejscowy obrzęk, w wyniku czego komórki tłuszczowe stają się słabo odżywione,  przestają prawidłowo funkcjonować, powiększają się gromadząc nadmiar tłuszczu. W konsekwencji prowadzi to do zmian zapalnych i włóknienia tkanki łącznej.
Innymi przyczynami powstawania cellulitu są: nieprawidłowa dieta, skłonności genetyczne, noszenie zbyt ciasnych ubrań, siedzący tryb życia, nadwaga i otyłość, osłabienie tkanki łącznej, antykoncepcja hormonalna oraz hormonalna terapia zastępcza.
Jak wcześniej wspomniałam, skórka pomarańczowa może występować nawet u szczupłych kobiet, jednak faktem jest, że w przypadku kobiet z nadwaga i otyłością schorzenie szybciej się rozwija, zmiany są bardziej zaawansowane i widoczne. Dlatego pierwszą linię walki z cellulitem stanowią: prawidłowa dieta i aktywność fizyczna. Najlepiej uzupełnić je dodatkowo systematycznym masażem, który usprawnia krążenie limfy.

Dieta antycellulitowa - główne zasady:

  • Zmniejsz spożywanie soli, która sprzyja obrzękom - zamiast niej stosuj zioła (np. kolendrę, estragon, bazylię, majeranek, suszoną natkę i pora).
  • Codziennie wypijaj przynajmniej 1,5 litry niegazowanej wody mineralnej o niskiej zawartości sodu. To ważne, by wypłukać z organizmu jak najwięcej toksyn.
  • Jedz małe porcje, ale często, najlepiej 4-5 razy dziennie. Wyznacz sobie stałe godziny, o których będziesz jadać posiłki i przestrzegaj ich.
  • Zaczynaj dzień od śniadania, które powinnaś zjeść nie później niż godzinę o przebudzeniu.
  • W  twoim menu powinno być jak najwięcej błonnika. W diecie antycellulitowej korzystne działanie mają obie jego frakcje: nierozpuszczalna w wodzie, która zabezpiecza przed zaparciami i rozpuszczalna, który spowalnia wchłanianie tłuszczu. Źródłem nierozpuszczalnego są np. grube kasze, brązowy ryż, a rozpuszczalnego ? cytrusy i jabłka.
  • Ogranicz słodycze i fast-foody. Są kopalnią soli, cukru i nasyconych kwasów tłuszczowych.
  • Nie pij kawy (jeśli musisz, ogranicz się do jednej dziennie). Nie pal papierosów. Używki zostawiają w organizmie szkodliwe substancje, które trafią m.in. do komórek tłuszczowych. Ponadto palenie osłabia naczynia krwionośne, łatwo więc o zastoje i obrzęki.
  • Wybieraj produkty lekkostrawne, np. ryby, białe mięso, chude sery, ryż. To produkty przyspieszające tempo przemiany materii.
  • Warzywa i owoce, najlepiej sezonowe spożywaj w każdym posiłku
  • Wzbogać jadłospis o produkty bogate w witaminy z grupy B, np. kiełki zbóż, drożdże, jajka
  • Pij zieloną i czerwoną herbaty -  przyspiesza przemianę materii.
  • Jedz potrawy bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9. Substancje te poprawiają metabolizm tkanek zaatakowanych przez cellulit, przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej i zapobiegają odkładaniu się tłuszczu. Jadaj zatem często ryby, orzechy, oleje roślinne, oliwę i tzw. miękkie margaryny.
  • Ogranicz do minimum spożycie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego.
  • Jedz codziennie chude mleko i jego przetwory.

Właściwa dieta, systematyczna pielęgnacja i spora dawka ruchu mogą sprawić, że uda ci się zlikwidować cellulit, a na pewno zahamować jego rozwój, by nie osiągnął takiego etapu kiedy zawodzi nawet medycyna estetyczna. A zatem do dzieła!

Oceń ten wpis.:
  • Nie dodano jeszcze żadnego komentarza.

Dodaj komentarz

Gość wtorek, 19 marzec 2024

Skontaktuj się z nami

Ścieżka Zdrowia

Zadzwoń lub napisz