sciezkazdrowia

Witaj na blogu poradni dietetycznej Ścieżka Zdrowia!

  • Start
    Start Tu znajdziesz wszystkie wpisy znajdujące się na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Lista wszystkich kategorii na blogu.
  • Tagi
    Tagi Lista wszystkich tagów na blogu.

Co może jeść słodka mama, czyli dieta przy cukrzycy ciążowej

Dodany przez w w Diety lecznicze
  • Font size: Larger Smaller
  • Wyświetleń: 13347

Cukrzyca ciążowa, nazywana również cukrzycą ciężarnych dotyczy około 3% kobiet w ciąży i  występuje najczęściej między 24 a 28 tygodniem ciąży. Jest wykrywana w czasie rutynowych badań wykonywanych w czasie ciąży wszystkim kobietom. Leczona nie jest groźna dla matki i dziecka, lecz bez prawidłowego postępowania i interwencji lekarza może stanowić zagrożenie i to bardzo poważne w skutkach. Zwykle po porodzie ustępuje, lecz powinna  być ona sygnałem dla kobiety, że powinna zmienić tryb życia i rozpocząć działania profilaktyczne, gdyż za 10-20 lat choroba może wrócić jako cukrzyca typu II. Dlatego też oprócz przeprowadzenia wymaganych badań w czasie ciąży należy również zadbać o stronę edukacyjną i profilaktykę, gdyż jest to szczególny czas dla kobiety, kiedy zdrowie powinno być stawiane na pierwszym miejscu.

cukrzyca


Ciężarne cierpiące na cukrzycę powinny zapewnić sobie dużo aktywności fizycznej, ponieważ ruch poprawia wrażliwość tkanek na insulinę i poprawia utylizacje glukozy we krwi, niezbędna jest również odpowiednia dieta.


Dieta przy cukrzycy ciążowej powinna pokrywać zapotrzebowanie wszystkie składniki pokarmowe: białko, tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne by zapewnić prawidłowy rozwój dziecka i utrzymać organizm matki w dobrej formie. Najważniejsze jest zachowanie reżimu kalorycznego, regularne posiłki oraz dobór produktów i sposób ich przyrządzania.


Zasady diety w cukrzycy ciążowej:

  • Dawka kalorii powinna być rozłożona na 6 małych posiłków
  • Posiłki powinny być jedzone o stałych porach co 2,5 godziny
  • Rozkład posiłków: I śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja i przekąska przed snem (tzw. druga kolacja)
  • Węglowodany złożone powinny stanowić 55-60 % dziennego jadłospisu
  • By unikać dużych wahań stężenia glukozy we krwi posiłki powinny zawierać węglowodany złożone. Proces ich trawienia przebiega powoli i nie dopuszcza do zbyt nagłego wzrostu poziomu glukozy we krwi.
  • Należy zwiększyć spożycie warzyw ze względu na zawarty w nich błonnik.
  • Owoce zawierają dużo cukru dlatego należy kontrolować ich ilość w diecie i wybierać te o niskim indeksie glikemicznym. Owoców nie powinno się spożywać później niż o 18. (Indeks glikemiczny: niski IG: 0-55, średni IG: 55-69, wysoki IG: 70+
  • Białko powinno stanowić 15-20 % dziennego jadłospisu. Wskazane jest przy tym podawanie produktów zawierających biologicznie pełnowartościowe białko (chude mięso, białko jaja kurzego, ryby, chude sery twarogowe, odtłuszczone mleko)
  • Tłuszcze powinny stanowić około 20% diety z dużą przewaga tłuszczu roślinnego nad zwierzęcym, najbardziej wskazane są oleje: rzepakowy i oliwa z oliwek, które są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Należy wyeliminować z diety tłuste wędliny, smalec, podroby, tłuste sery żółte, tłuste mleko, śmietanę.
  • Obróbka termiczna produktów: należy zrezygnować całkowicie ze smażenia, potrawy najlepiej gotować, gotować na parze lub piec w folii czy pergaminie.
  • Kobiety z cukrzycą ciężarnych powinny systematycznie, 4 razy dziennie kontrolować poziom cukru we krwi za pomocą gleukometru. Rano na czczo, godzinę lub dwie po śniadaniu, obiedzie i kolacji. Norma stężenia glukozy we krwi wynosi 130 mg/dl po 1 godzinie od zjedzenia posiłku lub 120 mg/dl po 2 godzinach.


Odpowiednie postępowanie dietetyczne i ćwiczenia mogą ustrzec przed koniecznością przyjmowania leków, a dziecku zapewnią właściwy rozwój i zdrowie.

Oceń ten wpis.:
  • Nie dodano jeszcze żadnego komentarza.

Dodaj komentarz

Gość wtorek, 19 marzec 2024

Skontaktuj się z nami

Ścieżka Zdrowia

Zadzwoń lub napisz