Witaj na blogu poradni dietetycznej Ścieżka Zdrowia!
Napój UHT czyli o tym jak producent mleka nabija nas w butelkę
Mowa o napoju mleko podobnym Spółdzielni Mleczarskiej "ROTR". Produkt dosyć popularny. Wygląd typowego kartonu z mlekiem UHT, na zdjęciu szklanka mleka, łąka i symbol polskiej krowy. Jednak gdy przyjrzymy się bliżej okazuje się, że tego produktu mlekiem nie można nazwać, stąd tajemnicza nazwa handlowa "Łąkowy". Przy czym to "y" na końcu jest tak zamaskowane, byśmy w pośpiechu nie zauważyli, że coś tu nie gra.
W napoju "Łąkowy" naturalny tłuszcz mleczny 3,2 % został usunięty i zastąpiony roślinnym, mówiąc w skrócie to tak jakbyśmy dodali trochę margaryny do odchudzonego mleka. Po co taki zabieg? Otóż producent tego napoju wykorzysta tłuszcz mleczny, który jest stosunkowo drogi do wyrobu np. masła czy śmietany, a nam proponuje w zamian tanią margarynę. Bulwersuje mnie fakt samego oszustwa, a także to, że nie wyczytamy z jakiej dokładnie rośliny pochodzi ten tłuszcz, czyli tak naprawdę nie wiemy co spożywamy.
Musimy mieć świadomość, że mleko pozbawione naturalnego tłuszczu jest pozbawione również części swoich wartości odżywczych, na przykład dostarcza mniej witamin A i D, gdyż są one rozpuszczalne właśnie w tłuszczach, zawiera też mniej białka.
Na razie spotkałam się z tym procederem tylko u jednego producenta, ale znając realia, wkrótce podchwyci to więcej firm, dlatego musimy uważać przy wyborze mleka. Zachęcam was do kupowania świeżego mleka, które przeszło tylko proces pasteryzacji, ale nawet wtedy przyjrzyjmy się dokładnie składowi produktu.