sciezkazdrowia

Witaj na blogu poradni dietetycznej Ścieżka Zdrowia!

  • Start
    Start Tu znajdziesz wszystkie wpisy znajdujące się na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Lista wszystkich kategorii na blogu.
  • Tagi
    Tagi Lista wszystkich tagów na blogu.

Dietetyczna tarta z budyniem i owocami

Dodany przez w w Przepisy
  • Font size: Larger Smaller
  • Wyświetleń: 6409

Dzisiaj przepis na prośbę moich czytelników. Ciasto dietetyczne, bo ilość cukru jest w nim ograniczona do minimum, a zamiast białej mąki, mąka z pełnego ziarna. Oczywiście nie polecam zjedzenia całej blaszki, ale jedna porcja nie zagrozi naszej sylwetce.

 

dietetyczna tarta z owocami

 


Dietetyczna tarta z budyniem i owocami 166 kcal/porcja

Ciasto:


2/3 szklanki mąki razowej
1/4 kostki zimnego masła
kilka łyżek zimnej wody
1 łyżka brązowego cukru trzcinowego

(Powyższa ilość składników jest odpowiednia do małej formy, ok 20cm.)

1.     Mąkę i cukier wsypać do miski, dodać pokrojone na kawałki masło. Szybko zagnieść ciasto, dolewając dla ułatwienia trochę wody. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki.
2.    Formę do tarty wyłożyć ciastem, oblepić boki, nakłuć widelcem, piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić.


Masa:


500 ml mleka 1,5%
2 budynie waniliowe
Owoce
Galaretka

1.    Budynie ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu ale z ? ilości mleka.
2.    Przestudzony budyń wylać na tartę.
3.    Udekorować owocami.
4.    Galaretkę rozpuścić w ? ilości wody podanej na opakowaniu.
5.    Zalać owoce tężejąca galaretka.


Smacznego!

Oceń ten wpis.:
  • Nie dodano jeszcze żadnego komentarza.

Dodaj komentarz

Gość sobota, 27 kwiecień 2024

Skontaktuj się z nami

Ścieżka Zdrowia

Zadzwoń lub napisz