Witaj na blogu poradni dietetycznej Ścieżka Zdrowia!
Dietetyczna tarta z budyniem i owocami
Dzisiaj przepis na prośbę moich czytelników. Ciasto dietetyczne, bo ilość cukru jest w nim ograniczona do minimum, a zamiast białej mąki, mąka z pełnego ziarna. Oczywiście nie polecam zjedzenia całej blaszki, ale jedna porcja nie zagrozi naszej sylwetce.
Dietetyczna tarta z budyniem i owocami 166 kcal/porcja
Ciasto:
2/3 szklanki mąki razowej
1/4 kostki zimnego masła
kilka łyżek zimnej wody
1 łyżka brązowego cukru trzcinowego
(Powyższa ilość składników jest odpowiednia do małej formy, ok 20cm.)
1. Mąkę i cukier wsypać do miski, dodać pokrojone na kawałki masło. Szybko zagnieść ciasto, dolewając dla ułatwienia trochę wody. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki.
2. Formę do tarty wyłożyć ciastem, oblepić boki, nakłuć widelcem, piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić.
Masa:
500 ml mleka 1,5%
2 budynie waniliowe
Owoce
Galaretka
1. Budynie ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu ale z ? ilości mleka.
2. Przestudzony budyń wylać na tartę.
3. Udekorować owocami.
4. Galaretkę rozpuścić w ? ilości wody podanej na opakowaniu.
5. Zalać owoce tężejąca galaretka.
Smacznego!