Witaj na blogu poradni dietetycznej Ścieżka Zdrowia!
Sałatka z serem pleśniowym i świeżymi figami
Dzisiaj przedstawię banalnie prosty przepis na sałatkę z figami. Jest dosyć kaloryczna, ale trzeba pamiętać, że są to wartościowe kalorie. Porcja sałatki zapewnia mnóstwo błonnika, witamin i antyoksydantów, a przy tym smakuje wyjątkowo. Polecam!
Sałatka z serem pleśniowym i świeżymi figami 401 kcal/porcja
Składniki: (ilość na dwie porcje)
- Figa szkarłatna 4 szt.
- Ser błękitny lazur 100 g
- Rukola 4 garści
- Miód pszczeli 1 łyżeczka
- Ocet balsamiczny 2 łyżki
- Oliwa z oliwek 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Rukolę umyć i dobrze odsączyć. Figi umyć i pokroić w ćwiartki, a ser w słupki. Z oliwy, miodu i octu balsamicznego przygotować dressing. Rukolę wyłożyć na półmisek, dodać ser i figi. Całość polać dressingiem, doprawić szczyptą soli i pieprzu i natychmiast podawać.