Witaj na blogu poradni dietetycznej Ścieżka Zdrowia!
Ostatnio pisałam o diecie śródziemnomorskiej. Nieodłącznym jej elementem jest czerwone wino. Często słyszymy, że czerwone wino spożywane systematycznie, lecz w niewielkich ilościach może mieć korzystny wpływ na nasz organizm. W dzisiejszej notce przybliżę wam ten temat i odpowiem na pytanie czy jest ono jest bardziej używką czy lekarstwem?
...
Dieta śródziemnomorska nie jest jakimś specyficznym programem dietetycznym, lecz zbiorem nawyków żywieniowych, które są tradycyjnie stosowane przez mieszkańców regionu śródziemnomorskiego. Dlaczego są one tak korzystne dla naszego zdrowia?
Od jesieni trwa w kuchni sezon na dania z dodatkiem grzybów. Są niezastąpionym składnikiem tradycyjnych polskich potraw: bigosu, wigilijnych pierogów, zup i sosów. Doceniamy je za ich smak i aromat. Dawniej rozpowszechnione było przekonanie, że grzyby nie posiadają żadnych wartości odżywczych, poza niektórymi minerałami. Obecnie dowiedziono, że grzyby jadalne dostarczają organizmowi wiele cennych składników. Jakich? Poczytajcie.
...
Przewlekłe zapalenie żołądka powstaje w wyniku uszkodzenia błony śluzowej żołądka. Błona śluzowa żołądka osoby, u której stwierdzono jej stan zapalny jest przekrwiona, obrzęknięta, mogą pojawiać się w niej nadżerki. Nieleczone zapalenie żołądka prowadzi zwykle do wystąpienia choroby wrzodowej. Najczęstszą przyczyną choroby jest zakażenie helicobacter pylori. Szacuje się, że w Polsce zakażonych H. pylori może być nawet 70% populacji (na szczęście u większości zakażonych choroba nie rozwija się). Do innych przyczyn wystąpienia przewlekłego zapalenia żołądka należą: niezdrowy tryb życia, jedzenie w pośpiechu, stres, niewłaściwa dieta, alkohol, leki, zarzucanie żółci do żołądka, choroba może wystąpić również na tle autoimmunologicznym. U niektórych ludzi schorzenie może przebiegać bezobjawowo, inni skarżą się na ból i ucisk w nadbrzuszu, nudności, zgagę. Jak sobie radzić? Jak powinna wyglądać dieta w zapaleniu żołądka?
...